PIK – Potsdam Institut für Klimafolgenforschung
Building Orientation System

The new build­ing of the Pots­dam In­sti­tute for Cli­mate Im­pact Re­search is sit­u­ated on Telegrafen­berg Hill in Pots­dam, a his­toric and in­ter­na­tion­ally sig­nif­i­cant sci­ence lo­ca­tion. The build­ing was de­signed by BH­BVT Ar­chi­tects, who de­signed it in such a way that it fits har­mo­niously into the sur­round­ing for­est. It con­sists only of flow­ing forms, and a cir­cu­lar atrium binds to­gether the three round sec­tions of the build­ing. 200 sci­en­tists from all over the world have been con­duct­ing re­search here since Oc­to­ber 2015. Moni­teurs adopted and strength­ened the colour con­cept of the ar­chi­tec­ture and the en­cod­ing of the three build­ing sec­tions into the ori­en­ta­tion sys­tem with var­i­ous bright colours and an as­so­cia­tive nomen­cla­ture. The icon-based ground plan cov­ers all floors and serves as a colour marker, pro­vid­ing con­sid­er­able ori­en­ta­tion aid within the sym­met­ri­cal space.

Pots­dam In­sti­tute for Cli­mate Im­pact Re­search

Build­ing Ori­en­ta­tion Sys­tem

Berlin 2015

Client

Pots­dam-In­sti­tut für Kli­mafol­gen­forschung (PIK) e. V.

Ar­chi­tec­ture

BH­BVT GESELLSCHAFT VON AR­CHITEK­TEN MBH

Area

6.700 qm

Pho­tos

Ste­fan Schilling

Awards

Iconic Awards 2016 – Win­ner